Vasile Cucu

01.01.1883 - 01.01.1968

S-a născut în anul 1883, în comuna Ulcea de Sus, judeţul Braşov. După terminarea liceului, Vasile Cucu a urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Cluj. În 1897 a obţinut titlul de doctor în medicină la Universitatea din Budapesta, fiind încadrat un an mai târziu ca medic militar activ, cu gradul de locotenent în armata austro-ungară.

În anul 1910 s-a retras, angajându-se ulterior ca medic în diferite circumscripţii sanitare din Transilvania, printre care şi la Comlăuş.

În timpul evenimentelor din toamna lui 1918 a fost medic în comuna Sântana, unde a fost ales preşedinte al Consiliului Naţional Român.

După formarea statului unitar român, dr. Vasile Cucu a excelat în domeniul sanitar, deţinând între anii 1921-1938 funcţia de medic şef al municipiului Arad, înfiinţând spitalul sanatoriu de tuberculoşi din municipiul Arad, o premieră pentru acea vreme, fapt pentru care a fost distins cu „Ordinul Coroana României în grad de cavaler”.

Dr. Vasile Cucu s-a mutat împreună cu familia în Bucureşti, unde cei doi copii erau studenţi, în anul 1938, anul pensionării sale.

A decedat în anul 1968, fiind înmormântat la cimitirul Belu.

Alte personalităţi ale oraşului Sântana