Proiectul multilateral “Seven Countries, Eight Stories”- Intalnirea de proiect în Anglia, Scoala Generală Sfânta Ana Sântana

Publicat 3 Iunie 2010

În cadrul Programelor Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale Comenius, cu Programul “Învăţare pe tot parcursul vieţii” (Lifelong Learning Programme), Şcoala Generală “Sfânta Ana” din Sântana a reuşit să obţină suportul financiar al Uniunii Europene pentru Proiectul multilateral “Seven Countries, Eight Stories” (“Şapte ţări, opt poveşti”), parteneriat şcolar european generos, la care colaborează opt şcoli, din şapte ţări diferite: România, Spania (coordonatorul de proiect), Marea Britanie (cu două şcoli), Turcia, Finlanda, Belgia, Germania.

      Parteneriatul se derulează în perioada 1 august 2009 - 31 iulie 2011, având ca temă cunoaşterea valorilor europene, a culturii şi tradiţiilor ţărilor reprezentate de şcolile partenere, prin intermediul poveştilor tradiţionale pentru copii şi dobândirea, dezvoltarea abilităţilor de comunicare în limba engleză la elevii claselor I-VI.  
      In ultima săptămână a lunii mai s-a desfăşurat întâlnirea de proiect din Anglia, la două şcoli gazdă în Newcastel şi Durham. Şcolile vizitate au impresionat prin modul de încadrare cu personal didactic (număr suficient de cadre didactice de sprijin, care să permită tratarea diferenţiată a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale), dotare cu materiale didactice de ultimă generaţie (fiecare sala de clasa are tablă electronică interactivă), spaţiul verde aferent şcolii cu suprafaţă generoasă, foarte bine întreţinut, ce creează o oază de linişte şi securitate şcolii. Între parteneri s-a realizat un schimb de produse finale, de materiale didactice cu specific naţional, elocvente şi atrăgătoare pentru copii. De la Şcoala Generală “Sfânta Ana” din Sântana a participat directorul prof. dr. Ana Höniges şi coordonatorul de proiect prof. Cristian Vlad care au realizat evaluarea desfăşurării proiectului şi au contribuit la pregătirea etapelor următoare de implementare.
      Activităţile desfăşurate cu elevii sunt foarte diverse: prezentări PowerPoint despre şcolile şi ţările partenere, învăţarea şi prezentarea poveştilor ca piese de teatru, teatru de păpuşi. Poveştile sunt prezentate la şerbări şcolare, întâlniri cu părinţii, întâlniri cu partenerii instituţionali. În cadrul activităţilor curriculare se realizează secvenţe educative ca jocuri didactice, cu materiale didactice confecţionate în proiect: cuburi cu poveşti, calendarul poveştilor, trusa povestitorului.
      La activităţi sunt angrenate toate cadrele didactice ce predau la clasele I-VI. Elevii claselor III-VI au ajuns la performanţa de a fi actori în limba engleză, în faţa colegilor mai mici sau a publicului de adulţi, ceea ce ne creează tuturor o satisfacţie deosebită. Elevii au devenit mai încrezători, mai optimişti, dornici de comunicare cu şcolile partenere. La întâlnirile de proiet din Finlanda şi Belgia vor participa şi elevii, ceea ce constituie pentru ei o motivaţie în plus.
      Diseminarea proiectului la nivel internaţional şi comunicarea eficientă între parteneri se realizează prin platforma eTwinning – Twinspace, oportunitate pe care o folosim la nivelul şcolii pentru dezvoltarea competenţelor în utilizarea noilor tehnologii informaţionale şi de comunicaţie la elevi şi cadre didactice.
 
Prof.dr. Ana Honiges
Şcoala Generală “Sfânta Ana” din Sântana