Grupul Şcolar Sântana participant în cadrul unui proiect european Comenius Lifelong Learning

Publicat 10 Mai 2011
Cea de a a doua intâlnire de lucru în cadrul proiectului european Comenius Lifelong Learning „View of cultures from the bridges of silk road” s-a desfăşurat în Suedia, la şcoala Blaklintskolan din oraşul Mjolby in perioada 1-7 mai şi a reunit elevi şi cadre didactice de la şcoli partenere din România,Turcia, Lituania, Suedia.
Intâlnirea s-a focusat pe cursuri de tehnică a filmării pentru elevi, pe filmarea şi prelucrarea materialelor care ilustrează viaţa cotidiană a elevilor din Mjolby, tradiţiile culturale, arhitectura tradiţională, patrimoniul natural al zonei. Cadrele didactice au facut schimb de bune practici în domeniul didacticii, al managementului educaţional, al psihopedagogiei şcolare. Şcoala gazdă acordă atenţie deosebită educaţiei prin film didactic şi organizează anual un festival de film pentru elevi. Participanţii la proiect au putut să vadă peliculele realizate exclusiv de elevi premiate în acest an, să înţeleagă eficienţa metodei în educaţie, pornind de la stimularea creativităţii, la însuşirea metodelor şi tehnicilor de lucru moderne, la diseminarea pe această cale a activităţii elevilor în şcoală, in comunitate şi pe plan internaţional.
Din fiecare şcoală parteneră au participat cinci elevi, directorii instituţiilor şcolare, cadre didactice. Grupul Şcolar Santana a fost reprezentat de elevii Ioana Trifa, Giorgiana Ostaş, Carmina Elena Toma, Robert Boca, Andrei Dobra şi cadrele didactice Mihaela Cîrlig, Eliana Giorgia Enaşoaie şi dr. Ana Honiges. Echipa noastra a prezentat Grupul Şcolar Santana, sistemul de învăţământ românesc şi frumuseţile României. Elevii au comunicat şi socializat foarte bine cu partenerii, s-au integrat bine în echipele de lucru şi au contribuit din plin la realizarea produselor de proiect.
Proiectul îşi propune explorarea ţărilor implicate, a culturii şi modurilor de viaţă şi de gândire prin intermediul procesului de filmare şi descoperirea diferenţelor şi asemănărilor dintre ţări şi culturi, promovarea cetăţeniei europene, a unităţii în diversitate, conştientizare interculturală, promovarea unei atmosfere de învăţare bazată pe comuniune, care implică elevi, profesori, părinţi şi rude, membrii comunităţii locale în procesul de creaţie,  prezentarea şi difuzarea filmelor documentare. Această întâlnire de proiect a constituit un pas important pentru atingerea scopurilor proiectului şi  a oferit prilejul de a cunoaşte un pe viu sistemul de învăţământ suedez: performant, consolidat, axat pe simplitate, dotare excepţională, descentralizare, motivare reală a factorului uman. Proiectul este finanţat din fonduri europene prin ANPCDEFP.
 
 
Prof. Dr. Ana Honiges.