Donează sânge – salvează o viaţă !

Publicat 24 Iulie 2012

Donarea de sânge este un act voluntar care poate salva vieţile a mii de oameni.

Donează sânge – salvează o viaţă !

In fiecare minut al zilei, o persoana are nevoie de sânge. Sângele donat de tine poate salva un nou născut, o mama, un tata, un frate sau o sora. Tu le poţi oferi o şansa de a-si trai mai departe viata. Cu o singura donare poţi salva chiar trei vieţi Acel sânge poate sa vina numai de la un donator voluntar, o persoana asemenea ţie, care alege sa doneze sânge. Poţi sa fii sigur ca de sângele tău este întotdeauna nevoie si ca ar putea fi de folos chiar cuiva drag ţie. Majoritatea oamenilor nu se gândesc ca vor avea vreodată nevoie de sânge dar mulţi chiar au nevoie.

Recoltarea sângelui, conservarea şi distribuirea lui este asigurata în judeţul Arad de către CENTRUL DE TRANSFUZIE DE SÂNGE Arad , care se deplasează periodic şi în localităţile judeţului.

 In oraşul Sântana, donarea de sânge se poate face din trei in trei luni în incinta fostului spital orăşenesc Sântana,acţiunea fiind promovată de către medicii de familie şi Primăria Sântana.

Oricine poate deveni donator, indiferent de grupa de sânge, dar trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: vârsta între 18 şi 65 ani şi să fie perfect sănătoşi; să fie odihniţi şi să nu fi consumat băuturi alcoolice cu 48 de ore înaintea donării; greutatea femeilor trebuie să depăşească 57 kg, iar a bărbaţilor - 60 kg, să nu fi avut herpes şi să nu fi suferit de TBC, hepatită sau malarie. Nu sunt admise nici persoanele alergice, care au fost răcite, sunt sub tratament sau care s-au vaccinat în ultimele două săptămâni. Femeile trebuie să fie în afara perioadei de menstruaţie, să nu fi născut recent sau în perioada de alăptare a copilului. Nici persoanele care au suferit intervenţii chirurgicale în ultimele şase luni nu sunt acceptate ca donatoare. Trebuie să mâncaţi în dimineaţa recoltării de sânge şi să consumaţi multe lichide. Donatorii trebuie să aibă la ei buletinul sau cartea de identitate. Trusele de recoltare a sângelui sunt de unică folosinţă, iar înainte de recoltare, toate persoanele sunt consultate de un medic pentru a stabili dacă îndeplinesc condiţiile de donare. Un medic şi o asistentă vor asista fiecare donator, pentru a nu apărea complicaţii.

Persoanele care donează sânge beneficiază gratuit de o gama largă de analize de laborator, rezultatele fiind trimise la unitatea primire urgenţe Sântana, de unde pot fi ridicate de către donatori. De asemenea beneficiază de o zi liberă în ziua donării şi 7 tichete de masă în valoare de 63 Lei.

Donarea de sânge din 19 IULIE 2012 s-a desfăşurat în condiţii bune cu o participare satisfăcătoare. Vă aşteptăm cu drag la următoarea noastră acţiune în Sântana, în octombrie 2012.