142 ani de Kirchweih- muzică, dans şi voie bună pe străzile Sântanei

Publicat 2 August 2010

Sărbătoarea  Kirchweihului, Hramul Bisericii Romano-Catolice, a fost un eveniment cultural tradiţional german la care a participat cu bucurie comunitatea sântăneană, la care au revenit cu emoţie zeci de  familii de sântăneni care locuiesc în prezent în Germania sau în alte ţări.
Antonia Faulhaber  din Ingolstadt cu Josef Höniges din Sântana, au fost prima pereche de dansatori iar perechea a doua a fost reprezentată de Angela Horvath şi Alexandru Constantea, care au împodobit buchetele de rosmarin şi au condus alaiul  spre Biserica Romano-Catolică plină ochi de credincioşii care aşteptau cu nerăbdare perechile de dansatori în port tradiţional si sărbătorirea a 25 ani de preoţie a preotului catolic de origine sântăneană Karl Zirmer.
    După sfânta liturghie alaiul a condus feţele bisericesti şi oficialităţile la casa parohială unde s-au dansat 3 dansuri. Fanfara sântăneană cu melodiile tradiţionale de dans şi marş a constituit unul din punctele principale de atracţie şi a însufleţit manifestarea.
    După amiaza, în jurul pomului împodobit, au dansat cu mic cu mare. După datină, prin discursurile prezentate a fost subliniată importanţa Bisericii  pentru sântăneni ca punte de conexiune între trecut, prezent şi viitor, ca simbol al unităţii şi speranţei, dar au fost şi parodiate aspectele cotidiene.
     Prin licitaţie, Bleiziffer Ferdinand din Ingolstadt, Germania a câştigat buchetul mic de rosmarin, Kapes Anton din Munchen Germania, a câştigat pălăria împodobită, iar la tombolă a fost câştigată o pălărie de către Emenet Stefan din Geresried şi un batic de către Kapes Fredi. Prin licitaţie buchetul de rosmarin mare a fost câştigat de Astrid Seifer din Sântana şi Horaţiu Mocuţa, prima pereche a Kirchweihului de anul viitor. Distracţia a continuat cu balul, până dis de dimineaţă.
    Pentru că în Sântana handbalul este sport tradiţional, sâmbătă după amiază a avut loc şi turneul de handball masculin „Brüder Metz Pokal“, la sala de sport a oraşului, sub coordonarea profesorului de sport Josef Höniges. La turneu au participat: echipa sântănenilor, echipa HOG Sanktanna din Germania cu căpitanul Josef Budean şi echipa Clubului Sportiv Avram Iancu din Arad, care a câştigat cupa. 
Organizatorii, Forumul Democrat German Sântana, Sfatul Bisericesc, Şcoala Generală „Sfânta Ana“ şi Primăria Sântana, au primit felicitări şi au propus ca pe viitor, în jurul acestui eveniment să fie organizată o săptămână culturală şi sportivă.