Acasa  Știri locale
Sugestii si Reclamatii
 Contact  SiteMap
 
   
Sâmbătă 06 Iunie 2020 - 18:08 Avem 1 vizitator online

Evenimente și Comunicate

„SÂNTANA- O TROIE A ROMÂNIEI”


Dată publicare/modificare: 11.01.2010


Aceasta este concluzia grupului de arheologi, membri ai Institutului de Arheologie din Cluj Napoca, conduşi de prof dr.Florin Gogâltan, care, împreună cu specialişti din cadrul Centrului Muzeal Arad au efectuat săpături arheologice în toamna anului 2009 pentru dezvelirea fortificaţiei preistorice de la Sântana.

Cercetările asupra vechii Cetăţi de Pământ de la Sântana datează din anii 1953, primele săpături fiind începute în anul 1963. Pe baza datelor existente şi urmare a studiilor de geomagnetism efectuate în toamna anului 2008, în 16 septembrie 2009 au fost demarate săpăturile la Cetatea de pământ de la Sântana, descoperirile fiind de-a dreptul spectaculoase. La Sântana specialiştii au stabilit că există trei fortificaţii din epoca bronzului cu dimensiuni de 80 ha, respectiv 67 ha şi 14 ha, parţial suprapuse.

Săpăturile arheologice din acest an au fost efectuate pe o lungime de 80 m şi au constat în dezvelirea sistemului de apărare al fortificaţiei şi descoperirea a diverse vestigii, dintre care cea mai importantă este un schelet uman vechi de 5500 ani. Pe baza datării vechimii scheletului uman prin metode noi în antropologie, s-a concluzionat că aşezarea de la Sântana este contemporană cu renumita Troia homerică de pe ţărmul de apus al Asiei Mici, pentru aceasta Sântana fiind denumită „o Troie a României”.

Importanţa şi rolul „Cetăţii Vechi” a Sântanei, în contextul arheologic şi istoric, au fost dezbătute pe larg în cadrul seminarului organizat de Primăria Sântana, vineri 06.11.2009 cu sprijinul membrilor Institutului de Arheologie din Cluj Napoca, a specialiştilor Centrului Muzeal Arad precum şi a profesorilor de istorie din localitatea Sântana. Prezentările au fost realizate de către coordonatorul proiectului- prof dr. Florin Gogâltan, precum şi membrii Centrului Muzeal Arad: arheologul Victor Sava şi dr Augustin Mureşan.

Deoarece seminarul organizat de Primăria Sântana a stârnit interesul participanţilor, specialiştii prezenţi au promis organizarea a încă unei sesiuni de dezbateri în momentul finalizării săpăturilor programate pentru acest an.

 

Descarca document

Du-te SUS
Primaria Orasului Santana
 Evenimente si Comunicate
 Organigramă
 Personal Primărie
 Declaratii de avere
 Declaratii de interese
 Rapoarte de activitate
 Alegeri
 Orarul audiențelor
 Posturi vacante
 Calendar activitati
 Galerie Foto & Video

Primarul Orasul Santana
 Mesajul primarului
 Biografia primarului
 Atributiile primarului
 Declaratii de avere / interese
 Program - Audiente

Viceprimarul Orasul Santana
 Biografia viceprimarului
 Atributiile viceprimarului
 Declaratii de avere / interese
 Program - Audiente

Secretarul Orasul Santana
 Biografia secretarului
 Atributiile secretarului
 Declaratii de avere / interese
 Program - Audiente

Servicii pentru locuitorii orasul Santana
 Internet gratuit
 LiveCAM Online
 Radio Santana