Acasa  Știri locale
Sugestii si Reclamatii
 Contact  SiteMap
 
   
Joi 09 Aprilie 2020 - 06:54 Avem 1 vizitator online

Istoria oraşului Sântana

Urmele unor aşezări omeneşti pe teritoriul localităţii Sântana datează din cele mai vechi timpuri. Astfel, în drumul spre Curtici, la 10 km, s-au găsit vetre ale aşezărilor omeneşti din epoca neolitică cu o vechime de peste 4000 de ani.

Prima atestare documentară a localităţii sub numele de Sântana datează din anul 1828, dar aşezarea este rezultatul dezvoltării continue a Comlăuşului, aşezare menţionată încă din anul 1334. Satul Caporal Alexa este consemnat din anul 1334 sub denumirea de Kerecton.

Urmărind documentele istorice cunoscute până în prezent, localitatea Sântana provine din aşezarea mai veche Comlăuş, care este amintită prima oară în listele de zeciuială papală din anul 1334-1335, făcând parte din arhidiaconatul catolic Pâncota, iar în 1566 Comlăuşul a fost pustiit de turci împreună cu tot comitatul Zărand.

Urmând cursul istoriei, Comlăuşul a fost cucerit de Imperiul Habsburgic, care a colonizat aici şvabi de la S-E de Comlăuş, fiind înfiinţat astfel satul Sfânta Ana, actualul oraş Sântana. În anul 1748, printr-un decret al împăratesei Maria-Tereza, localitatea a fost înălţată la ragul de "târg'"- oraş. În anul 1751, Iacob Bibics aduce membrii unui ordin catolic, zideşte o biserică şi obţine dreptul de a deschide un gimnaziu în clădirea ce se află şi azi lângă biserica catolică. Trebuie amintit că, în afară de Gimnaziul de la Arad, Gimnaziul de la Sântana a fost singura instituţie şcolară din comitatul Aradului şi prin convictul său de importanţă unică peste graniţele comitatului. În anul 1835 se menţionează în Sântana Institutul de SERICICULTURĂ.

La sfârşitul sec. al XIX - lea şi începutul sec. XX, în Imperiul Austroungar se produce trecerea de la capitalismul premonopolist la imperialism. Se poate constata o accentuare tot mai evidentă în procesul diferenţierii de clasă. Până la primul război mondial se constată falimentul micilor meseriaşi.

La 1 decembrie 1918 Transilvania s-a unit cu România, astfel Sântana şi Comlăuş, eliberate de sub habsburgi, îşi duc viaţa de aici înainte în cadrul statului român.

În 1926, Sântana devine resedinţă de plasă sub conducerea căreia se găsesc comunele: Comlăuş, Şimand, Olari, Sintea Mică, Zărand, Caporal Alexa, Zimandu-Nou, Zimand-Cuz, Andrei Şaguna, Macea şi Sânmartin. Crizele economice din perioada dintre cele două războaie modiale au lăsat urme adânci în viaţa economică şi socială a localităţii, iar în cel de-al doilea război mondial, localitatea Sântana a plătit un tribut de vieţi omeneşti şi prin distrugeri provocate de mutarea teatrului de operaţiuni militare pe frontul de vest .

În perioada 1945-1947 a fost atrasă în Sântana populaţia din alte părţi ale ţării, prin diferite măsuri economice, administrative şi agrare concretizate, în special, prin atribuirea de grădini şi terenuri necesare construirii de case, în partea de est a localităţii începând construcţia cartierului Borodei.

În anul 1950, la împărţirea administrativă, reşedinţa de raion devine oraşul Chişineu Criş, iar Sântana se unifică cu Comlăuşul, formând o singură comună, din raionul Criş, regiunea Arad.

În anul 1956 Sântana trece la regiunea Oradea, cu statutul de comună.

Din anul 1968, în urma unei reîmpărţiri administrative, comuna Sântana aparţine judeţului Arad.

În  anul 2003, prin Legea 583 din 23 decembrie 2003 şi Decretul 900 din 23 decembrie 2003, comuna Sântana devine ORAŞ. Du-te SUS
Orasul Santana
 Prezentarea orasului Santana
 Istoria orasului Santana
 Personalitatile orasului
 Potential turistic
 Transport local
 Galeria Foto - Oras Santana

Servicii pentru locuitorii orasul Santana
 Internet gratuit
 LiveCAM Online
 Radio Santana

Informatii utile
Anunturi gratuite Anunturi gratuite
 Adrese si Nr.Telefon
 Acte necesare
 Formulare online
 Taxe si impozite
 Program cu publicul
 Tărguri şi Pieţe
 Ziar - Sântaneanul
 Harta interactiva

Institutii Publice Locale
 A.P.I.A. Centrul Local Sântana
 Poliţia oraşului Sântana
 Solicitare informații de interes public
 Liceul Tehnologic Sântana
 Spitalul Orăşenesc Sântana
 Şcoala Gen. „Sfânta Ana” Sântana
 Şcoala Gimnazială Sântana
 Şcoala Gen. „St.Augustin Doinaş”
 Gradinița Nr.1 Sântana
 Gradinița Nr.2 Sântana
 Centre de îngrijire bătrâni
 Centre de protecție minori
 Biblioteca orăşenească „St.Augustin Doinaş”
 Clubul Sportiv “Unirea”
 Clubul Copiilor
 Pompieri