Acasa  Știri locale
Sugestii si Reclamatii
 Contact  SiteMap
 
   
Miercuri 18 Septembrie 2019 - 11:05 Avem 9 vizitatori online

Știri locale

Cultura tradiţională la Sântana: Maibaumfest

Data publicarii: 01.06.2010
Accesari: 2023 ori
Acest proiect cultural s-a bucurat de sprijin financiar din partea Centrului Cultural Judeţean Arad, a fost depus de Asociaţia “Prietenii Şcolii” şi organizat de Şcoala Generală „Sfânta Ana” Sântana, în colaborare cu Forumul German şi Primăria Oraşului Sântana, ca dovadă a atenţiei de care se bucură cultura tradiţională în oraşul nostru.Manifestarea a devenit eveniment intercultural de amploare regională, la care, împreună cu minoritatea germană şi comunitatea din Sântana, participă formaţii artistice din regiunea Banat: fanfara din Nădlac, ansamblul “Busuiocul” din Caporal Alexa, formaţia de dansuri germane “Banat Ja” din Aradul Nou, echipa de dansuri a Şcolii Generale Gelu din judeţul Timiş,  reprezentanţii Forumului German din Sântana, Arad, Timişoara, reprezentanţii Consiliului Local din Sântana, a Consiliului Judeţean Arad, I.S.J. Arad,  numeroase feţe bisericeşti.

Şcoala Generală „Sfânta Ana” Sântana a preluat organizarea acestui eveniment intercultural de 12 ani, respectând  cu stricteţe tradiţia: pregătirea costumelor (confecţionare, spălare, apretare cu aproximativ 2 luni înainte, de către bunicile cu experienţă), repetiţii la cântecele şi dansurile specifice, pregătirea tombolei şi licitaţiei (a pomului şi mieilor), aducerea pomului şi împodobirea lui (sâmbăta dinaintea manifestaţiei).

      In acest an, pentru a încuraja  pastrarea cântecelor tradiţionale populare germane, fundaţia  Donauschwäbischen Kulturstiftung din Germania, l-a susţinut pe domnul referent cultural, profesor de muzică de origine sântăneană, Anton Bleziffer, să activeze pe durata întregii luni mai în şcoală şi în comunitate. Grupurile vocale pe care le-a pregătit au fost îndelung aplaudate la pomul de mai.
Perechile de dansatori s-au întâlnit duminică, în jurul orei 15 în incinta secţiei germane a şcolii, pentru a îmbrăca portul german tradiţional de Maibaum, după care a urmat parada în centrul oraşului, fiind însoţiţi de muzica de marş a fanfarei din Nădlac. A urmat slujba în cinstea Maici Domnului la Biserica Romano-catolică “Sfânta Ana”, iar pe urmă cele peste 80 de perechi de dansatori s-au îndreptat pe ritm de marş şi au dansat în jurul pomului de mai (un pom imens împodobit cu flori, frunze şi panglici), s-a licitat mielul şi pomul şi s-au vândut bilete pentru tombola, în vederea câştigării celui de-al doilea miel. 
      Câştigătoarea mielului prin extragere la tombolă este Simina Dragoş din Olari, pomul licitat a revenit domnului Johann Henger, iar cel de-al doilea miel a fost licitat şi câştigat de Andreea Henger. Câştigătorii au fost sărbătoriţi cu „La mulţi ani!“, dans, fiind însoţiţi acasă, pe ritm de marş, de către perechile participante şi fanfară.
Sărbătoarea s-a finalizat abia în seara zilei de luni, 31 mai, în curtea gospodarului Johann Henger, unde a fost dus pomul câştigat, pentru a-i încălzi casa în iarna viitoare. Sperăm să ne întâlnim şi anul viitor la Maibaum, sărbătoare la care participă nu doar etnici germani, ci, cu aceeaşi plăcere români, maghiari, slovaci, construind un adevărat ”microcosmos” multietnic.
                                                                                                                   Prof.  Ana Höniges
Du-te SUS
Informatii utile
Anunturi gratuite Anunturi gratuite
 Adrese si Nr.Telefon
 Acte necesare
 Formulare online
 Taxe si impozite
 Program cu publicul
 Tărguri şi Pieţe
 Ziar - Sântaneanul
 Harta interactiva

Servicii pentru locuitorii orasul Santana
 Internet gratuit
 LiveCAM Online
 Radio Santana

Orasul Santana
 Prezentarea orasului Santana
 Istoria orasului Santana
 Personalitatile orasului
 Potential turistic
 Transport local
 Galeria Foto - Oras Santana

Institutii Publice Locale
 Clubul Sportiv Unirea
 A.P.I.A. Centrul Local Sântana
 Poliţia oraşului Sântana
 Spitalul Orăşenesc Sântana
 Liceul Tehnologic Sântana
 Şcoala Gimnazială Sântana
 Şcoala Gen. „Sfânta Ana” Sântana
 Şcoala Gen. „St.Augustin Doinaş”
 Gradinița Nr.1 Sântana
 Gradinița Nr.2 Sântana
 Centre de îngrijire bătrâni
 Centre de protecție minori
 Biblioteca orăşenească „St.Augustin Doinaş”
 Clubul Sportiv “Unirea”
 Clubul Copiilor
 Pompieri