Acasa  Știri locale
Sugestii si Reclamatii
 Contact  SiteMap
 
   
Miercuri 18 Septembrie 2019 - 11:08 Avem 17 vizitatori online

Știri locale

Hramul bisericii din Caporal Alexa 2012

Data publicarii: 15.11.2012
Accesari: 768 ori


„Primit-am, Dumnezeule, mila Ta, în mijlocul locaşului Tău.” (Ps. 47,8)

 

Cât de greu este să ridici o biserică. Cât de greu este să o pictezi, să o faci frumoasă, să o transformi în poarta raiului. Și atunci când ai reușit să faci toate acestea, nu te mai gândești decât să o păstrezi la fel de frumoasă ca în ziua sfințirii ei. Dar să te gândești că și a șaptea generație a neamului tău va ajunge să se încreștineze, să se cunune și să se roage tot acolo, parcă ți se umple sufletul de bucurie. Așa se întâmplă în satul nostru, Caporal Alexa, fost Cherechiu.

Acum 221 de ani niște țărani români au ridicat o biserică pe noua vatră a satului, cum numai ei știu. Cu timpul, au pictat Sfânta Scriptură pe pereți pentru ca și cei neștiutori de carte să înțeleagă viața Mântuitorului. Însă, după povața vrednicilor preoți parohi de până acum, mereu s-au îngrijit de ea să fie frumoasă și îngrijită, la fel ca straiele lor de sărbătoare. Și cred că această dragoste de biserică le-a rămas enoriașilor din neam în neam. Ba chiar aș putea spune că satul a adunat oameni credincioși din alte părți ale țării, cu aceeași dragoste de biserică. De aceea biserica din sat, ca și în alte părți, este oglinda lor. O biserică frumoasă arată enoriași credincioși.

Duminică, 11 noiembrie, credincioșii împreună cu preotul paroh Gabriel C. Mariș, au sărbătorit cea de-a 221 aniversare de la ridicarea bisericii din sat. Și aceasta se întâmplă în preajma sărbătorii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, care sunt și ocrotitorii acestei Biserici. În ziua hramului, credincioșii au venit cu mic cu mare la Sfânta Liturghie, după care au ridicat un Te-Deum de multumire. Tot în după amiaza aceea, după cum au înțeles și din pastorala Sfântului Sinod în anul omagial al Tainei Sfântului Maslu și al îngrijirii bătrânilor, s-au reîntâlnit la biserică unde au primit vindecare prin Sfânta Taină a Maslului. La aceasta au participat șapte preoți și un diacon, soborul având ca protos pe Prea Onoratul Părinte Teodor Faur, consilierul Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, prin care Înaltpreasfinția Sa a trimis mesajul său de purtare de grijă. Răspunsurile la Sfântul Maslu au fost date de corala „Sfinții Arhangheli” a parohiei, condusă de dirijorul prof. Grecu Pavel, care s-au pregătit special pentru acest eveniment.

La slujbă au participat și distinse oficialități printre care amintim pe Domnul Tomuța Daniel primarul Orașului Sântana, care a fost alături, din toate punctele de vedere, de enoriași la această sărbătoare a lor.

După Sfântul Maslu, distinșii „goști” (cum se spune în sat oaspeților) s-au întâlnit la Centrul Cultural Pastoral „Sfântul Ioan Rusul” unde au discutat pe tema hramului și au participat și la agapa frățească.

De la ora 18, la Căminul Cultural din localitate a avut loc cea de-a patra ediție a „Sărbătorii Îngerilor” ținută cu ocazia hramului Bisericii. În deschidere corul de copii a parohiei, condus de preotul paroh au susținut un program religios format din 14 cântece cu specific „îngeresc”, împletite cu rugăciuni rostite de cei mai mici dintre enoriași. La finalul programului, preotul paroh a adus cuvinte de mulțumire tuturor pentru prezență și a mulțumit celor care au contribuit la desfășurarea programului de hram, în special Domnului Primar Daniel Tomuța.

Programul de hram a continuat cu partea folclorică, tradițională, prin strădania Domnului primar. Pe scenă au urcat două Ansambluri cunoscute și îndrăgite: Spicul de la Olari și Cununița de la Sântana care i-au îmbucurat pe cei prezenți în sală. Invitați speciali să cânte au fost: „cântăreața din Caporal” – Giorgiana Lipovan, Grupul Ineuanii, Tinu Vereșezan și Ovidiu Homorodean.

La sfârșit, părintele paroh a înmânat diplome de participare și trofeul hramului, tuturor celor ce s-au urcat pe scenă. Programul s-a terminat în aplauzele tuturor celor prezenți în Căminul Cultural, cu gândul la ediția a cincea de anul viitor.

 

Pr. Gabriel C. Mariș

 

Pentru a vizualiza poze din galeria foto click aici.
Du-te SUS
Informatii utile
Anunturi gratuite Anunturi gratuite
 Adrese si Nr.Telefon
 Acte necesare
 Formulare online
 Taxe si impozite
 Program cu publicul
 Tărguri şi Pieţe
 Ziar - Sântaneanul
 Harta interactiva

Servicii pentru locuitorii orasul Santana
 Internet gratuit
 LiveCAM Online
 Radio Santana

Orasul Santana
 Prezentarea orasului Santana
 Istoria orasului Santana
 Personalitatile orasului
 Potential turistic
 Transport local
 Galeria Foto - Oras Santana

Institutii Publice Locale
 Clubul Sportiv Unirea
 A.P.I.A. Centrul Local Sântana
 Poliţia oraşului Sântana
 Spitalul Orăşenesc Sântana
 Liceul Tehnologic Sântana
 Şcoala Gimnazială Sântana
 Şcoala Gen. „Sfânta Ana” Sântana
 Şcoala Gen. „St.Augustin Doinaş”
 Gradinița Nr.1 Sântana
 Gradinița Nr.2 Sântana
 Centre de îngrijire bătrâni
 Centre de protecție minori
 Biblioteca orăşenească „St.Augustin Doinaş”
 Clubul Sportiv “Unirea”
 Clubul Copiilor
 Pompieri